STIL CULORI ARHITECTURĂ INSPIRAȚIE | 2022-06-13 13:20:17

Stil și culoare - combinația perfectă

Arhitecții și designerii se confruntă uneori cu sarcini dificile. Pe lângă faptul că trebuie să realizeze designul unei clădiri într-un anumit stil, aceștia trebuie să aleagă o culoare a fațadei care să se potrivească. Care sunt diferitele stiluri și ce culori trebuie utilizate?

Cei mai mulți dintre noi știm deja regula conform căreia, cu cât culoarea pereților este mai deschisă, cu atât încăperea pare mai spațioasă. Același lucru se aplică și în cazul nuanței fațadei clădirii, însă în acest caz, albul nu va fi întotdeauna alegerea optimă. Cum combinați stilul și culoarea pentru a le împăca? Mai jos discutăm despre stilurile cele mai populare și combinațiile lor cu culorile din paleta Ceresit Colours of Nature.

De la stil la culoare

Stilul modern este caracterizat în principal prin funcționalitate, simplitate și armonie, de aceea albul (ex. WHITE DESERT, WHITE MIST), griul (ex. LANZAROTE 2, LANZAROTE 4) și negrul (ex. DIAMOND EVENING) sunt culorile dominante. Aceste culori completează perfect lemnul, care adesea apare ca un complement al acestui stil.

Stilul scandinav este caracterizat prin materiale naturale, prin urmare culorile naturii - nuanțele de alb, bej și gri - se potrivesc foarte bine aici. Culorile mai puternice, caracteristice acestui stil, sunt nuanțele de roșu (RUBY SUNSET, RUBY FIRE), portocaliu (AMBER PATH, AMBER ISLAND) și nuanțele de galben (AMBER JEWEL). În mod interesant, în trecut, se credea că utilizarea vopselei roșii indică bunăstarea proprietarului, iar persoanele înstărite își vopseau casele în portocaliu și gaben, pentru a le scoate în evidență în fața fațadelor roșii.

Stilul mediteranean include toate nuanțele de bej (ex. MAJORCA 1, CRETE 1 SAU ZANZIBAR 6 - culoarea anului 2022). Bej este culoarea nisipului de pe plajă și este asociat în mod natural cu odihna și relaxarea. Clădirile în această culoare sunt vizibil mai mari, iar fațadele în culori deschise reflectă puternic lumina, care le conferă un aspect mai luminos. Albastrul este adesea ales drept culoare complementară pentru acest stil (ex. PACIFIC 4, PACIFIC 5). În principal, acesta apare în zona ferestrelor - adesea la obloane - sau a ușilor. În stilul mediteranean, mai este important și jocul cu texturile, de aceea veți vedea elemente cu texturi diferite pe fațade.

În stilul minimalist, rolul luminii este foarte important, prin urmare culoarea de bază este albul care, dintre toate culorile, reflectă cel mai mult lumina solară. Arhitecții acordă atenție evidențierii ansamblului casei prin jocul luminii, mai degrabă decât prin diferite culori sau materiale ale fațadei. În plus, culoarea albă este asociată cu puritatea, spiritualitatea, prin urmare se potrivește perfect cu ideea de minimalism. Dacă apar alte culori, acestea sunt de obicei griul și negrul. Acestea sunt utilizate în elementele arhitecturale, precum cadrele ferestrelor și ale ușilor, acoperiș, etc. Totuși, există clădiri care sunt complet gri sau negre sau în mare parte gri sau negre.

Nu doar culori pastelate

Stilul englezesc înseamnă eleganță și armonie mai presus de toate, însă deasemenea căldură și sentimentul de acasă. De asemenea, aici mai sunt vizibile și influențe ale stilului clasic. Abundă în culori deschise, pastelate: nuanțe delicate de roz (ex. IBIZA 1, CATALONIA 1), nuanțe de verde (VIRGINIA 1), nuanțe de albastru (ex. OCEANIA 1, ADRIATIC 1). Intenția folosirii culorilor pale este aceea de a conferi sentimentul de acasă, de delicatețe și romantism.

Stilul Provençal a apărut în regiunea Provence, care este celebră pentru climatul său cald, pentru peisajele frumoase și pentru câmpurile cultivate cu lavandă. Prin urmare, nu este deloc surprinzătoare supremația nuanțelor de alb și a culorilor calde, pastelate: galben pal, verde pal, roz pal și mov lavandă. Intenția folosirii acestor culori este aceea de a conferi sentimentul de acasă, de căldură și de a trimite la natură, la atmosfera idilică a vieții de la țară și la căldura căminului.

Stilul art deco este caracterizat prin culori bogate. Acesta este dominat de culori expresive, precum roz, verde, maro, roșu, bleumarin, dar și de culorile pastel corespondente și de alb. Clădirile în stil art deco sunt uneori monocromatice - diferite nuanțe ale aceleiași culori apar pe fațadele lor, care se disting în rândul altor clădiri.

Stilul eclectic este cel mai des întâlnit în arhitectură. Aici nu există reguli stricte, prin urmare avem libertatea de a alege culorile și texturile. Este posibilă combinarea de diferite stiluri și culori. Întreaga paletă de culori Colours of Nature este potrivită în acest caz.

CITEȘTE ȘI
1/1

Mai puțin înseamnă mai mult - minimalismul în arhitectură

Ornamentele opulente și din belșug nu se potrivesc întotdeauna în cadrul unui interior. Însă minimalismul în arhitectură este atemporal și nu se demodează niciodată. Vă veți convinge singur că uneori mai puțin înseamnă mai mult.

CITEȘTE MAI MULT

PARTEA VERDE A DESIGNULUI ARHITECTURAL

Culorile sunt pasiunea noastră. Pentru că natura ne inspiră în tot ceea ce facem, de un lucru putem fi siguri: verdele nu se va demoda niciodată. Tendințele în materie de sustenabilitate au acaparat lumea într-o clipă. Și nu par deloc să incetinească! Numeroase industrii, inclusiv industria construcțiilor și arhitectura caută în mod constant să implementeze noi soluții eco.

CITEȘTE MAI MULT

Toate nuanțele de alb

Albul este cea mai obișnuită culoare pentru fațadele clădirilor moderne. Deloc surprinzător, fiindcă este o culoare neutră, simbol al echilibrului perfect dintre contrarii, conferind spațiului acea senzație de ordine și armonie.

CITEȘTE MAI MULT

CUM SĂ AVEȚI O CASĂ CU IMPACT ECOLOGIC MINIM?

Într-o lume care se mișcă cu pas alert, este bine să încetinim puțin și să regândim alegerile zilnice care pot afecta planeta. Vă invităm să descoperiți sfaturile noastre cu privire la transformarea casei dumneavoastră într-una cu un impact ecologic minim - astfel încât să puteți avea grijă de mediu prin intermediul alegerilor pe care le faceți.

CITEȘTE MAI MULT